Government & Justice Architecture : Klein McCarthy Architects

Justice Centers

Government Services

Courts

Law Enforcement Centers

Jails

Adult Correctional Facilities

Juvenile Detention Centers

Needs Assessment Studies

Sustainable Design

MERCER COUNTY COURTHOUSE AND JAIL EXPANSION
Stanton, ND

Mercer County Courthouse and Jail Expansion | Government Services Architecture Mercer County Courthouse and Jail Expansion | Government Services Architecture Mercer County Courthouse and Jail Expansion | Government Services Architecture Mercer County Courthouse and Jail Expansion | Government Services Architecture Mercer County Courthouse and Jail Expansion | Government Services Architecture Mercer County Courthouse and Jail Expansion | Government Services Architecture Mercer County Courthouse and Jail Expansion | Government Services Architecture
  • Mercer County Courthouse and Jail Expansion | Government Services Architecture
  • Mercer County Courthouse and Jail Expansion | Government Services Architecture
  • Mercer County Courthouse and Jail Expansion | Government Services Architecture
  • Mercer County Courthouse and Jail Expansion | Government Services Architecture
  • Mercer County Courthouse and Jail Expansion | Government Services Architecture
  • Mercer County Courthouse and Jail Expansion | Government Services Architecture
  • Mercer County Courthouse and Jail Expansion | Government Services Architecture

Mercer County is experiencing the effects of the increasing population in North Dakota and has outgrown their existing 1973 Courthouse and adjacent 1980 Jail. The County is committed to maintaining a judicial center at the current location in Stanton, ND. Klein McCarthy Architects was hired to analyze expanding their campus to meet their current requirements.

The proposed addition significantly expands courts with a new jury courtroom, court administration space, jury deliberation and other courts support areas. The proposed jail addition adds 28 beds and provides dedicated medical and food service spaces. The Sheriff’s department will be reconfigured to better accommodate staff needs. Overall building circulation will be improved with a new central public entry point adjacent to an expanded public parking lot to the south of the building.